Burun estetiği hakkında sık sorulan sorular

1 – Rinoplastide yaş sınırı var mıdır?
Bu ameliyat için üst yaş sınırı yoktur. Alt yaş sınırı ise erkek ve kadınlarda farklılık gösteriyor. Kadınlarda 14-15, erkeklerde 17-18 yaştan sonra estetik burun ameliyatı yapılabilir. Ancak rinoplastide sadece fizyolojik yaş değil psikolojik yaşta önemlidir. Kişi rinoplasti gibi burunda ve yüzde kalıcı bir değişiklik oluşturan kararı verebilecek ve sorumluluğunu üstlenebilecek psikolojik erginliğe de ulaşmış olmalıdır.

2 – Ne zaman günlük aktivitelere dönebilirim?
Ameliyat sonrası bir gün yatak istirahati gerekecektir. Ameliyatın 2. Gününde saatte 5-10 dakika hafif yürüyüşler yapmanız önerilir. Üçüncü günden sonra ev içi günlük aktivitelerinize başlayabilirsiniz. Yedinci günden sonra çok ağır bir işiniz yok ise iş hayatına dönebilirsiniz. Tenis, basketbol, futbol gibi ağır fiziksel aktiviteler için ise 8 hafta sabretmelisiniz. İlk 8 hafta ağır kaldırma, ıkınma gibi kafa içi basıncı arttıran hareketlerden sakınmak gerekir.

3 – Makyaj ne zaman yapabilirim?
Ameliyat sonrası iki günden sonra kapatıcılar kullanabilirsiniz. 3ile 4 gün sonra da normale yakın makyaj yapabilirsiniz.

4 – Rinoplasti olmak için mevsim önemli mi?
Burun estetiği her mevsimde yapılabilen bir operasyondur. Yaz-kış ya da bahar ayları fark etmez. Tıbben yaz ve kış mevsimi arasında burun estetiği operasyonu açısından bir farklılık olmasa da yaz aylarında kullanılacak güneş gözlüğü ve güneşlenme konusunda dikkat edilmesi gerektiğinden, bu engeli olanlar kış mevsimini tercih edebilirler.

5 – Gözlük /güneş gözlüğü ne zaman kullanabilirim?
Rinoplasti sonrası ilk 1- 2 ay boyunca burun sırtına baskı yapacak ağır gözlük / güneş gözlükleri kullanılmamalıdır.

6 – Rinoplasti sonrası şişlik ve morluklar ne zaman kaybolur?
Ameliyattan sonra göz çevresinde ve yüzde hafif şişlik ve morluklar oluşabilir. Ameliyattan çıkarken çok belirgin olmayan morluk ve şişlikler ikinci güne doğru hızla artacaktır. Endişe edilmemeli çünkü bu normal bir durumdur. Sonrasında hızla bu şikayetleriniz azalacaktır. Birinci haftada ilk günlere göre yarı yarıya azalır. 10 gün sonra tamamen kaybolur. Şişliklerin tamamen geçmesi ise 6 ayı bulur. Morluk ve şişliklerin derecesi kişiden kişiye değişmektedir. Bazı hastalarda hemen hemen hiç morluk –şişlik yokken, bazılarında biraz daha fazla olmaktadır.

7 – Rinoplasti sonrası burnumda düşme olur mu?
Burun estetiği operasyonlarında artık “destekli burun” felsefesi ön plandadır. Yani burnun öncelikle sağlam desteğinin olması hedeflenir. Böylelikle buruna yapılan estetik operasyon sonrası burun ucu düşmez, tam tersine eskisine göre daha sağlam destekli bir burun ortaya çıkar.

8 – Rinoplasti kaç saat sürer?
Bu operasyon ortalama 2-3 saat süren bir operasyondur. Fakat travmatik burunlarda bu süre 3-4 saate kadar uzayabilmektedir.

9 – Rinoplastiyi hangi yöntemle yapıyorsunuz? Açık mı? Kapalı mı?
Ameliyatta genellikle açık teknik kullanılmaktadır. Açık teknik sayesinde tam görüş sağlayarak operasyonda buruna tam hakimiyet sağlayıp istenilen bütün manevraları yapma imkanı bulunmaktadır. Burun alt kısmında olan 2-3 milimlik kesi yerinin 2-3 ay sonra tamamen kaybolduğu ve hiç fark edilmediği görünmektedir.

10 – Burun estetiği ile aynı zamanda başka nasıl sorunlar giderilebilir?
Burun estetiği olmak isteyen ve burunda yalnızca şekil sorunu olmayıp tıkanıklık sorunu olan kişilerde operasyon öncesi değerlendirmede burun kanatları zayıfsa, kıkırdak zaafiyeti mevcutsa, burun kıkırdağında ve kemiğinde bir eğiklik (deviasyon), burun eti büyüklüğü ya da sinüzit varsa bunların da operasyon öncesi tespiti ve ameliyatta aynı seansta çözümü gerekmektedir.

11 – Revizyon ne demektir?
Revizyon tıp dilinde de diğer tüm bilim dallarında da “tekrar yapılandırma”, “düzeltme” anlamına gelir. Revizyon burun ameliyatı ise daha önceden başarısız veya daha fazla burun ameliyatı geçirmiş olan hastanın tekrar ameliyat edilerek burun görünümünün ve burun fonksiyonlarının düzeltilmesidir.

12 – Erkekler mi kadınlar mı daha çok burun estetiği yaptırmaktadır?
Burun estetiği son yıllarda en az kadınlar kadar dış görünümüne özen gösteren erkeklerin, kendilerini daha iyi hissetmek için tercih ettiği yöntemlerdendir. Estetik ameliyat yaptıran hastaların erkek oranı eskiden yüzde 5-10’ da iken, artık yüzde 40-45’lere kadar varmaktadır. Yani günümüzde estetik ameliyat olan her 10 hastadan 3-5’ i erkeklerden oluşmaktadır.

13 – Burun estetiği yurtdışından gelen kişilere nasıl uygulanıyor?
Ameliyat olmaya karar veren yurtdışı hastalarımız için öngörü amacıyla öncelikle mail ile fotoğraflarını talep etmekteyiz. Böylece hastalarımızın, hayallerindeki burun hakkında fikir sahibi olup, kendilerine en uygun burunun tasarımı aşamasında fikir sahibi olabilmelerini ve daha net kararlarla bizlere başvurmalarını sağlamaktayız. Ameliyattan en az bir gün önceden gelmelerini ve muayenelerinin yapılmasını öneriyoruz. Ameliyat oldukları gece hastanede konaklayıp, sonraki günler ev ya da otele geçebilmekteler. Ameliyat sonrasında takip etmemiz gerekeceğinden toplam olarak 10 gün Türkiye’ de kalmaları uygun görülmektedir.

14 – Burun estetiği ameliyatı sonrası kaç gün hastanede kalmak gerekir?
Burun estetiği ameliyat genel anestezi altında yapılır ve ameliyat sırasında hasta hiçbir şey hissetmez. Operasyon yaklaşık 2-3 saat sürer. Ameliyat sonrası birkaç saat çok hafif burunda sızlama ve baş ağrısı olabilse de iki saat sonra anestezinin etkisi geçince bu ağrılar da ortadan kalkar. Hastalarımız ameliyat sonrası genelde aynı gün ya da bir gün sonrası taburcu edilmektedir.

15- Yeni doğum yapan annelere veya emziren annelere burun estetiği ameliyatı yapılabilir mi?
Anne sütünün tek besin olduğu ilk 6 ayda eğer bir zorunluluk yoksa beklenerek ek gıdaya başlandığı dönemde operasyon planlanması tercih edilir. Ancak eğer kişi bu dönemde ameliyat olmak istiyorsa anestezi alınan gün için anne sütü biriktirilip, bebek biberonla beslenerek ameliyat olunabilir. Ameliyattan 8 saat sonra emzirme devam edebilir.

16 – Hamile iken ameliyat yapılabilir mi?
Hamilelik döneminde, zorunlu olmayan herhangi bir cerrahi müdahalenin uygun olmadığı, tüm hekimlerce riske atılmayacak ve doğru olmayan bir durumdur.

17 – Özel sağlık veya devlet sigortaları burun estetiği ameliyatını karşılar mı?
Sosyal Güvenlik Kurumu kapsamında olan sigortalara sahip kişilerde burun estetiği ameliyatları sigortaları tarafından karşılanmamaktadır. Diğer özel sağlık sigortaları için de durum aynı şekildedir.

18 – Tamponlar çıkarılırken çok acır mı?
Kullandığımız tamponlar ya kendiliğinden eriyen ve alınmayı gerektirmeyen ya da silikon, yumuşak, küçük, alınınca ağrı yapmayan tamponlardır. Bu tamponların ortalarında delik olduğu için hastalar operasyon sonrası nekahet döneminde rahatlıkla burundan nefes alabilirler. Operasyondan 3-4 gün sonra tamponlar acısız bir şekilde alınır.

19 – Burun estetiği ameliyatı sonrası güneş ışınları zarar verir mi?
Burun estetiği ameliyatlarının ardından 1 hafta boyunca fazla güneş ışığına maruz kalınmamalıdır. İlk 20 gün deniz veya havuza girilmemelidir.

20 – Burun estetiği ameliyatı zor bir ameliyat mıdır?
Burun yapısal olarak kompleks bir organ olsa da, burun estetiği yaptırmak hasta için zor bir operasyon değildir. Burun kompleks bir yapı olduğundan ve operasyonu fazlaca deneyim gerektirdiğinden, ameliyatı burun estetiğinde tecrübe kazanmış bir hekimin yapmasında her zaman fayda vardır. Ameliyat genel anestezi altında 2-3 saat süren bir operasyon ile yapılmaktadır ve genellikle aynı gün ya da ertesi gün taburcu olunmaktadır. Ameliyat sonrasında dikkat edilmesi gereken hususlar hekimce hatırlatılarak, 3-4 gün sonra buruna konulan yumuşak silikon tamponların ağrısızca alımı ve ameliyatın 10. gününde ise dikişlerin alımı olmaktadır. Ameliyat sonrası derecesi kişiden kişiye değişiklik gösteren ve normal olan morluk ve şişlikler 1 hafta için kaybolup hastalarımız rahatlıkla günlük yaşantılarına geri dönmektedir. Sonuçta burun estetiği operasyonları genellikle ağrılı olmayan, hastanede uzun süre yatmayı gerektirmeyen, operasyon sonrası işe ya da okula gitmeyi uzun süre engellemeyen, hasta açısından rahat, tecrübeli bir cerrahın elinde kolaylıkla yapılabilen bir operasyonlardır.

21 – Ameliyat sonrası kanama meydana gelir mi?
Kişilerin kanama-pıhtılaşması ile ilgili bir sorun olmadığı durumlarda burun cerrahisi kanamalı ameliyatlar arasında yer almayan bir operasyondur. Elbette ameliyat öncesi yapılacak tetkikler, kan analizleri sayesinde ameliyat öncesinde kanama ile riskler araştırılıp ameliyat sonrasında sorun yaşanması olasılığı minimuma indirilmekle birlikte, yüksek tansiyonu olan kişilerde ameliyat sonrasında burun kanaması olasılığı daha fazladır. Ayrıca ameliyat öncesinde aspirin gibi kan sulandırıcı ilaçlardan, vitaminlerden ve kırmızı meyve-sebzelerden en az 10 önceden uzak kalınması gerekmektedir. Ameliyat sonrasında özellikle ilk iki gün hafif pembemsi bir kanama olması beklenen bir durumdur.

22 – Ameliyat sonrası uyurken burnumu nasıl korumalıyım?
Ameliyat sonrası ilk gün yarı oturur pozisyonda 45 derece eğimli yatak istirahati ya da evinizde iki yastık üst üste gelecek şekilde yatmalısınız. Başınız yüksekte yatmak morluk ve şişliklerinizi azaltacaktır. Özellikle ilk aylarda burnunuzu darbelerden korumanız ve rutin kontrollerinizi aksatmamanız gerekmektedir.